Ziekteverschijnselen

Een infectie met Borrelia burgdorferi wordt hoeft niet altijd te leiden tot de ziekte van Lyme. De ziekte wordt gezien als een multisysteemziekte die een divers verloop kan hebben. Wanneer er ziekteverschijnselen zijn dan worden deze ingedeeld in drie stadia.

Vroege gelokaliseerde Lymeborreliose
Kenmerkend voor het eerste stadium is de rode ring op de plaats van de beet, ook wel de erythema migrans genoemd. Indien er symptomen optreden dan zijn deze niet specifiek, met uitzondering van de rode ring. De lokale huidinfectie vindt plaats binnen drie maanden.

Vroege gedissemineerde Lymeborreliose
Na de tekenbeet kan Borrelia burgdorferi in de bloedbaan terecht komen wat tot een gedissemineerde infectie leidt. Doordat het in de bloedbaan terecht is gekomen wordt het verspreid door het lichaam. De bacterie kan in elk orgaan terechtkomen maar de meeste ziekteverschijnselen ontstaan in het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart.

Chronische Lymeborreliose
Er is sprake van chronische Lymeborreliose als de ziekteverschijnselen langer dan een jaar duren. Hierbij kunnen de verschijnselen zich van orgaan wisselen. De chronische Lymeborreliose heeft veel weg van de kenmerken van een chronische multisysteemziekte zoals HIV en TBC. Niet alleen de specifieke verschijnselen zijn te merken maar ook algemene klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, overmatig transpireren, pijn in spieren, pezen en gewrichten.

Symptomen checklist
Met de symptomen checklist is hier te downloaden. Het is een lijst met grotendeels aspecifieke verschijnselen die voornamelijk aanwezig zijn bij subacute en chronische vormen van Lyme-borreliose. Het kan gebruikt worden bij de anamnese en bij het monitoren van de behandeling.